Regisseur van je eigen leven

Antoinette Beumer gaf gister in het programma 'Filmfestival Cannes' een wijze les. "..heel goed weten wat je wilt halen, maar dat je dan op de set alles moet loslaten". Te veel nadenken over wat je wilt halen heeft geen zin volgens haar, want zoals ze zegt: "Het wordt nooit zo, als dat je van te voren hebt bedacht. Maar als je durft een beetje los te laten.." En daar zit voor mij de kern: 'lef', 'beetje' & 'loslaten'.

We hebben het vaak over 'loslaten'. En voor mij zijn er twee manieren van loslaten, namelijk 'handpalmen omlaag' en 'handpalmen omhoog'. Ofwel het woord letterlijk volgen ofwel de inhoud van het woord toepassen. Ik verkies het laatste! Een prachtige gebaar waarbij vertrouwen wordt uitgestraald dat "wat je wilt halen" er in eerste instantie niet toe doet. Het gaat om het proces, de kleine stapjes er naartoe. Er zijn genoeg variabelen waar je geen invloed op hebt en maken dat jouw 'uitkomst' niet zal worden zoals je het jezelf had voorgesteld. Met een eenzijdige focus raakt je alleen maar teleurgesteld. Als al die variabelen ook nog eens worden gezien als 'angst' om te vallen en als de handpalmen omlaag zijn, ga je hard op je bek en zal er veel lef nodig zijn om het de volgende keer nog eens te proberen!? Start met een 'beetje loslaten' met de handpalmen omhoog en voel 'lef', durf en echtheid groeien. Dan is het alleen maar een kwestie van waarderen en/of ontvangen!


De 'op de set' kan ook vervangen worden voor 'in de klas'. We schrijven een script (leerdoelen) en hebben verwachtingen van onze leerlingen. Maar net als dat de leerkracht de regisseur 'speelt' in de de klas, zijn zij dat eigenlijk ook van hun eigen leven. Voor leerlingen is dat niet anders! Ik denk dat het proces van loslaten ook precies is wat maakt dat kinderen kunnen ontwikkelen en exploreren waarbij het geven van vertrouwen (ruimte) niet geheel onbelangrijk is. De wetenschap dat de handpalmen van de leerkracht omhoog zijn geeft ook vertrouwen. Dan is het genieten van die 'acteurs' in je klas! Zij gaan op pad naar hun eigen doel op de maan. 

En ja, Antoinette, ik ben het met je eens; ..dan gaan ze vliegen! Dank voor dit mooie inzicht.

1 opmerking:

  1. 'Een beetje'......?
    Past goed bij je, ja ;)

    (Maar ik snap 'm in deze context).

    BeantwoordenVerwijderen