Ben je geen echt mens dan?

'Een echt mens' is de titel van de prachtige, maar ook confronterende autobiografie van Gunilla Gerland. Gunilla is een hoog functionerende vrouw met autisme die op een verrassende wijze haar levensverhaal beschrijft, tot kort nadat bij haar autisme werd gediagnostiseerd. Tot in de detail neemt ze je mee in haar zoektocht, word je heen en weer geslingerd in haar gedachten, laat ze je ervaren en zelfs voelen hoe haar leven met autisme stuit op blokkades, onmacht, onbegrip, disbalans, frustraties en negatieve gevoelens. Het wordt een waar gevecht tegen/voor haar centrale vraag en zoektocht naar een leefbaar leven.

Het boek zet aan tot denken en maakt duidelijk dat autisme een eigen manier van communiceren behoeft, waarbij het aangeeft dat we als mensen te snel, te individueel en te materialistisch denken en niet de tijd nemen om te luisteren. Autisme zegt: “Stop!” Autisme zegt: “Luister naar me, ik heb een vraag!” Autisme zegt: “Kijk verder dan mijn gedrag. Zie wat ik eigenlijk wil zeggen!” Autisme is een andere manier van communiceren èn leven!


Dit boek is een 'must read' voor eigenlijk iedereen, maar ook vooral diegene die met mensen met een vorm autisme werken. Het kan een eerste aanzet zijn om verder de kijken dan gedrag. Al snel wordt in het boek duidelijk dat het verplaatsen in een persoon met autisme ontzettend moeilijk is, zeker als we niet de rust en moeite nemen om de persoon met autisme te begrijpen. Het begint met het (verder) kijken en luisteren naar de signalen die worden afgegeven. Het boek fungeert als spiegel en maakt duidelijk hoe makkelijk we mensen uitsluiten en in hokjes plaatsen die regelmatig de verkeerde zijn!

Het eigen handelen van neurotypische, maar ook de context van de situatie en prikkels die worden waargenomen, bepalen voor een groot gedeelte of een persoon met autisme goed kan functioneren. Het vraagt een aanpassing en niet automatisch van de persoon met autisme zelf! We zijn ons daar te weinig van bewust. Laten we vol geduld en respect gaan luisteren wat mensen met autisme ons te vertellen hebben en laat je versteld doen staan!

Een volledige beschouwing (pdf)